(De gebruikte foto’s van het objectief zijn van Laowa website)

Mijn voorliefde voor macro en voor aparte dingen wordt met het objectief uit dit artikel volledig verwezenlijkt. In deze fieldtest (een echte review of product test zou ik het niet willen noemen) ga ik met het Laowa 24mm probe objectief aan de slag. Mijn voorkeur gaat uit naar macrofotografie in de natuur maar ook productfotografie ga ik niet overslaan. Ook hier zijn leuke effecten mee te bereiken. In dit artikel beperk ik me eigenlijk alleen tot fotografie en niet het filmen.

Dit omdat ik niet de apparatuur hiervoor heb en ook omdat dit niet mijn aandachtsgebied is alhoewel ik de laatste tijd wel steeds meer de neiging krijg om ook te gaan filmen ook na het zien en gebruik van dit objectief. Lang geleden heb ik ooit eens wat beelden van Leon Baas gezien waarin hij met zijn eigen gemaakte objectief gelijksoortige beelden kon produceren. Dat was voor mij een leveltje te hoog wat hij daar voor elkaar gekregen had, maar hij is wel altijd mijn grote voorbeeld geweest op dat gebied. Ook af en toe wat hulp van hem gehad op dit gebied. Ook op het gebied van flitsen en het zelf in elkaar knutselen van dit soort constructies. Daar ben ik hem dan ook zeer dankbaar voor.

  

Toen ik de eerste foto’s van dit objectief zag moest ik ook weer gelijk aan Leon denken. Hier zag ik voor mezelf ook een kans om dat soort foto’s te kunnen maken zonder dat ik allerlei constructies met objectieven en zo moest gaan bedenken. Maar ja er hing ook wel een aardig prijskaartje aan. Ik heb na enig zoeken een verhuurketen gevonden die dit objectief ook in de verhuur heeft om maar eens even wat te gaan uitproberen.

 

Het objectief is het meest eigenaardige objectief wat ik ook in handen gehad heb. Zelfs de MP-E65 van Canon ziet er niet zo apart uit. Maar die heeft dan ook een iets andere doel gebied. De Laowa 24mm probe objectief is een 24mm (groothoek) macro objectief. Het geheel is handmatig zonder ook maar enige vorm van elektrische contacten met de body. Er wordt dus ook niets doorgegeven aan Exif gegevens. Als je later ook nog wilt nakijken zul je het moeten opschrijven. Nadeel, wat mij betreft niet echt. Heb meer van dit soort objectieven en weet meestal nog wel wat ik ongeveer gebruikt heb. Het objectief zelf is zo’n 40 cm lang en vrij dun in vergelijk met een normaal objectief. En dat is dan gelijk ook een van de in mijn ogen, grote voordelen voor mijn soort fotografie. Daarover later meer.


Omdat dit een vrij lang objectief is en het diafragma ook vrij klein (F14 tot F40) is er dus veel licht benodigd. En dat licht heb je zeker niet altijd ter beschikking met het Nederlandse weer. Ook in de tijd dat ik het objectief ter beschikking had was het niet steeds erg zonnig. Het gebruik van extra licht is dan in een aantal gevallen noodzakelijk. In de studio kun je gebruik maken van studiolampen om je onderwerp te verlichten, buiten in het veld ben je op andere middelen aangewezen. Echter bied dit objectief ook hier enige uitkomst, middels een instelbaar ringlicht rondom de lens. Zeg maar een soort mini ringflitser. Het is in elk geval een goed hulpmiddel bij het scherp stellen.

Voor het verlichten van je onderwerp is het niet altijd genoeg, zeker bij hoger diafragma. De voeding voor de LED ringflash wordt geleverd door ene externe spanningsbron die niet meegeleverd is. Wel wordt er een kabel meegeleverd voor aansluiting van de spanningsbron aan het objectief.

De aansluiting is het blokje wat ongeveer halverwege het objectief zit. Met deze kabel, die voorzien is van aan/uit schakelaar, is ook de lichtsterkte instelbaar in een aantal standen. Best wel handig. Als je dit licht gebruikt voor je opname krijg je wel een wat vlakker beeld zoals dat hoort bij een ringflash. Er is hier geen mogelijkheid om links en rechts te laten verschillen in sterkte. Bij sommige ringflitsers, zoals die van Canon is dat wel mogelijk. Ik heb het hier niet echt gemist. Een ander leuk dingetje met dit objectief is het feit dat de eerst ongeveer 15 cm waterdicht is. Tot aan de USB aansluiting. Die moet je echter wel boven water houden.

Omdat ik ook graag onderwaterfotografie doe heb ik ook wat foto’s onderwater gemaakt. Dit heb ik bij de buren gedaan die het water wat helderder hebben als ik. Toen ik daar was zag ik een pad als een standbeeld in het water hangen. Snel de camera met dit objectief erbij gehaald en een foto gemaakt van de pad door het objectief met de eerste 10 cm onder water te steken en de pad te fotograferen. Hier kwam de groothoek ook goed van pas. Zie bijgaande foto.

Pad onder water

Nog een voordeel van dit objectief tov van de reeds eerder genoemde Canon MP-E65 is dat het ook als gewone groothoek (24mm) te gebruiken is. Het is wel een beetje raar om met zo’n dun objectief in het rond te staan zwaaien en het levert je ook wel wat bekijks op zeg maar.

En ander leuke eigenschap is dat dit objectief, net zoals veel van de Laowa macro objectieven, een vergroting tot 2x heeft.

Tot zover alle technische aspecten van dit objectief, nu met dit objectief aan de slag hoe het nu echt is.

Ben begonnen in de tuin om gewoon een gevoel bij het objectief te krijgen. Nu heb ik een klein vijvertje in de tuin wat bevolkt wordt door een paar kikkers en wat salamanders. Verder op dit moment een hoop draadalt wat verbazingwekkend genoeg ook wel een geinig plaatje opleverde.

Maar goed terug naar de kikkers. Daar waar ze anders wegspringen als ik ze benader met een gewoon macro 100mmm objectief bleven ze dit keer wonder boven wonder gewoon zitten/liggen/drijven. De eerste foto die ik van de kikkers maakte verbaasde mij al iets omdat ik de kikker redelijk dichtbij kon benaderen zonder dat deze weg schoot. Ik zat hier zo’n 15 cm van de kikker vandaan denk ik. Doordat het objectief zo’n 40 cm lang is hang ik al een aardig eind boven het water, zo’n 5 cm boven het water oppervlak.

De meeste hier getoonde foto’s zijn nauwelijks bewerkt op een klein ding na. Dit objectief heeft de neiging een nogal warme cq gelige foto af te leveren in de standaard stand. Om hier wat tegengas aan te beiden heb ik de witbalans op ongeveer 3500K gezet. Dit scheelde me achteraf veel werk in de nabewerking. Is uiteraard ook achteraf in bv Lightroom aan te passen middels o.a. een preset bij het importeren van de foto’s.

Nu weer terug naar de kikkers. Omdat ik zonder al te veel moeite al bovenstaande foto kon maken ben ik nog dichter bij gekropen, deels boven het water hangend. Ik kon zelfs zover gaan totdat de voorkant van het objectief de kikker bijna raakte. De volgende foto is gemaakt op met zo’n twee centimeter tussen het kikkeroog en de frontlens van dit objectief. Hier heb ik ook de frontledjes gebruikt. ls je heel goed kijkt zie je in de eerste foto een heel klein lichtkringetje in het oog van kikker. In de volgende foto heb ik de LEDjes die weerkaatsen in het oog weggewerkt. Hier zul je dus wel rekening mee moeten houden dat dit zichtbaar kan zijn in je onderwerp. Zie kleine fotootje hieronder. Dit is een uitvergroting uit de foto eronder.

Dit is dus de gehele foto. Niet gecropped of zo. Zelfs de draadalg is (helaas) goed zichtbaar over de kikker liggend. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk is om het objectief stil te houden, een kleine trilling van de camera werkt hard door aan het eind van het objectief, vind ik de scherpte verbazingwekkend goed. Wist niet wat ik er van moest verwachten eigenlijk, ook niet na het bekijken van een aantal youtube filmpjes en reviews. Om maar even verder te gaan met de scherpte van dit objectief heb ik ook een aantal productfoto’s gemaakt waaronder een aantal close-ups van in dit geval een modeltrein in H0. Hieronder een paar foto’s hiervan.

 

Deze twee foto’s zijn de gehele foto. Dus niet gecropped. Hier wordt dan ook weer duidelijk dat de boel wel eens een beetje afgestoft mag worden. Maar ja tot nu toe veel positiefs over dit objectief maar dat dit nu allemaal niet mogelijk zou zijn met een normaal macro objectief, nee niet echt. Daarom maar even gelijk de volgende foto van dezelfde modeltrein en een van een paardenbloem in mijn grasveldje welke duidelijk maken waar de kracht van dit objectief ligt in mijn ogen. Namelijk het Leon Baas effect om het zo maar te noemen. Een macro van heel nabij met een groothoek effect, zodat de omgeving er ook bij opstaat.

 

Als deze foto’s met een normaal 100mm objectief gemaakt zouden zijn dan zou ik bij de trein op dezelfde focusafstand alleen maar (een stuk) van de trein zien en niet een heel stuk kamer zoals hier het geval is. Mede omdat het objectief aan het eind zo dun is kan ik hier zelfs een opname maken die het laat lijken alsof ik bijna van onder fotografeer. Het middelpunt van de frontlens ligt laag. Bij een normaal objectief zou ik al gauw twee keer zo hoog zitten. Hetzelfde geld ook voor de paardenbloem op de tweede foto. Ik zit er zowat bovenop en toch is er nog een stuk van de tuin als achtergrond/omgeving zichtbaar. En dit is wat ik zo gaaf vind aan dit objectief. Ik zou hier zo vele honderden foto’s mee kunnen bedenken. Maar ja je moet wel uitkijken dat je je markt niet overvoert met dit soort foto’s. Dat gaat snel vervelen.
Bij beide foto’s heb ik gebruik gemaakt van het LED ringflash welk een het objectief is ingebouwd.

 

Wat ik wel merkte is dat een statief in veel gevallen wel handig, zo niet noodzakelijk is. Enerzijds omdat het moeilijk is het geheel van camera en objectief  stil te houden door de grote hoeveelheid licht die er nodig is anderzijds door de lengte van het objectief. Dat is ook duidelijk te merken bij het gebruik in de tijd bij het maken van de foto’s. Waar ik in het begin nog bijna alles uit de hand schoot ben ik later wat meer het statief gaan gebruiken. Dat betaalt zich ogenblikkelijk uit in de foto’s dit nog net een tikkie scherper worden. En zeker minder bewogen. Ook heb ik bij latere foto’s gebruik gemaakt van een reportage flitser welke ook weer andere mogelijkheden beid zoals het beheersen van omgevingslicht apart van het flitslicht. Maar dat staat los van het gebruik van dit objectief.

 

Hierna twee foto’s van een strekspinnetje. Nauwelijks een centimeter groot. De tweede foto is een crop uit de eerste. Let hier op alle details van de spin, zoals de oogjes die zichtbaar zijn. Als ik dichterbij had moeten komen met een normaal 100mm macro objectief was me dit niet zo makkelijk gelukt. Dan was de spin allang weg geweest.

 

Bijgaand nog wat foto’s gemaakt met dit objectief.

 

Kraamwebspin

Deze spin zat rustig ergens tussen de blaadjes van de planten. Mede door het dunne ontwerp van dit objectief was het mogelijk om er bij te komen door het objectief tussen de takken en bladeren door te schuiven.

P

Deze laatste foto is een van mijn favorieten. De juffer die net haar kopje boven een jong varenblad laat uitkomen. Het varenblad, nog helemaal in de krul, op de voorgrond, met een ruime achtergrond als leefomgeving voor deze vers uitgeslopen juffer. En een ragscherp koppie. Zie vergroting van 1:1 hieronder..

Mijn conclusie.

Een topobjectief met een superscherpte. Heeft wat licht nodig maar dat hoeft niet zo’n probleem te zijn. Wat ik wel een beetje jammer vind is de gelige tint die de foto’s standaard krijgen zonder WB aanpassing. En uiteraard de hoge prijs. Het is veel geld, of het duur is hangt af van de mogelijkheden die je er in ziet en wat je er mee kunt doen. Hij staat in elk geval op mijn wensenlijstje ergens boven aan.

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met me op.