Workshop Macrofotografie

In deze workshop, welke bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte, willen we u helpen om wegwijs te maken in op het terrein van de macrofotografie. De workshop zal gericht zijn op macrofotografie in de natuur maar de opgedane kennis kan ook gebruikt worden voor andere vormen van macrofotografie, zoals productfotografie. In het theoriegedeelte gaan we in op een stukje techniek zoals diafragma en scherptediepte en wat zijn de effecten daarvan bij macrofotografie. Er zal een klein stukje basistheorie behandelt worden om deze kennis weer wat op te frissen.

Daarnaast wordt er gekeken naar wat de mogelijkheden zijn met de verschillende soorten objectieven en andere hulpmiddelen die ter beschikking staan voor de macrofotograaf. U zult soms verrast zijn wat er te bereiken is met goedkopere hulpmiddelen en een beetje inventiviteit.

Ook zal er aandacht besteed worden aan de compositie en achtergronden bij de macrofoto's en hoe een kleine verandering van uw standpunt vaak een heel andere foto oplevert van hetzelfde onderwerp. Daarnaast is er aandacht voor het scherpstellen bij macrofoto's en waar je op kunt letten om toch nog meer scherp te krijgen van je onderwerp.

Het theoriegedeelte kunt u zien als een opstapje naar het tweede deel van de dag waarin u de theorie in de praktijk kunt gaan brengen. Aangezien de praktijk vaak nog de beste leermeester is, kunt u zich naar hartenlust uitleven op een vierkante meter met macro.  U zult ook ontdekken dat deze vierkante meter u vaak meer als genoeg onderwerpen bied om te experimenteren. Afhankelijk van het gebied waar we ons bevinden zijn er dus voldoende mogelijkheden om rustig mee te experimenteren.

Deze dag is bedoeld voor iedereen die meer wil dan alleen maar een plaatje van een libel of bloem. Op deze dag leert u dat er (veel) meer mogelijk is met uw camera. De geleerde principes zijn uiteraard breder te gebruiken dan alleen voor macrofotografie.
Voor alles geld echter dat u niet alles in een dag zult leren. Het is de bedoeling dat na deze dag u voldoende handvatten heeft om verder te gaan met macrofotografie, door het uitproberen van alles. In tegenstelling tot de analoge fotografie kost het u niets extra's als u eens gaat proberen en alle foto's mislukken. U weet dan wat er fout gegaan is en doet het de volgende keer anders, met als gevolg het resultaat wat u wilt.

 

Wat wordt er van u verwacht?

U dient te beschikken over een camera die van de automatische stand afgehaald kan worden. Ook dient u te weten hoe dat moet. Aangezien we niet alles weten van alle camera's, verwachten we dat u weet waar u bepaalde dingen kan instellen. Mocht u dat niet weten, neemt u dan de handleiding van uw camera mee, dan kan als de tijd dat toelaat het in de handleiding opgezocht worden.

Ook dient u in staat te zijn om een eind te lopen met uw eigen apparatuur en anderszins. Trek niet uw deftigste kleren aan, want we blijven niet op ooghoogte steken, zeker voor de kleine onderwerpen in de natuur moet u door de knieën. In dit soort gevallen kan het makkelijk zijn als u beschikt over een kantelbaar scherm of een hoekzoeker.

Ook een statief of rijstzak is aan te bevelen, maar niet noodzakelijk. En afhankelijk van wat u wilt fotograferen de bijbehorende accessoires.

Uitsluip/groei BreedscheenjufferUitsluip/groei Breedscheenjuffer

Uitsluip/groei Breedscheenjuffer Uitsluip/groei Breedscheenjuffer Uitsluip/groei Breedscheenjuffer Uitsluip/groei Breedscheenjuffer

 

Interesse??

Bent u geïnteresseerd in het volgen van deze workshop, neem dan contact met ons op.
Voor de data waarop de workshops gegeven worden kunt u kijken op de Workshop Macrofotgrafie. De workshops worden gegeven met maximaal 8 personen. Indien u een groepje van 6 of meer belangstellenden heeft neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. Indien u ook kunt beschikken over een eigen ruimte kan de workshop bij u op locatie worden gegeven (binnen Nederland).

Heeft u iets in gedachten neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Onze contact gegevens staan op onze contact pagina.