Balkan Xperience

 

 

 

 

 

 

 

  

 

8-daagse fotoreis naar het hart van voormalig Joegoslavië

 11 t/m 18 mei 2019 VOL

09 t/m 16 mei 2020

 

Ongerepte berglandschappen, bossen waar nog beren en lynxen voorkomen, prachtige bloemenweides, meren, rivieren en watervallen, het authentieke platteland en de middeleeuwse steden Sarajevo en Mostar.
Vanuit onze comfortabele uitvalsbasis Herzegovina Lodges verkennen we gedurende zes volle dagen vele fotografische hoogtepunten van Bosnië-Herzegovina.
Het dagprogramma biedt ruimte aan alle vormen van natuur- en cultuurfotografie.
De reis wordt begeleid door een ervaren fotograaf (Tom Smit of Ruud van der Bliek), die er samen met het team van Herzegovina Lodges voor zorgt dat u zich enkel hoeft bezig te houden met fotograferen en volop genieten.

 

Reisinformatie

De 8-daagse fotoreis Balkan Xperience wordt uitgevoerd in samenwerking met onze lokale partner Herzegovina Lodges. De reis staat in het teken van fotograferen en is geschikt is voor alle fotografen, van beginner tot gevorderde. We brengen je naar het authentieke Bosnië-Herzegovina. Een land dat vooral in de steden snel moderniseert, maar waar het op het platteland en in de bergen lijkt of de tijd er heeft stilgestaan.
Deze reis stelt geen specifieke fysieke eisen aan de deelnemers, behalve een goede gezondheid en goed ter been. Af en toe wordt er een wandeling gemaakt en ook de steden en fotolocaties verkennen we te voet.

 

Herzegovina Lodges

Onze uitvalsbasis Herzegovina Lodges, van Goga en Elmir Prevljak, staat voor duurzaamheid, eco toerisme, kunst en cultuur, bruggen bouwen, gastvrijheid, natuur, lokaal, lekker, puur, eerlijk, kleinschalig, ontmoeten, schoonheid, op maat gemaakt, rust, authentiek, spontaan…
Het kleinschalige complex bestaat uit een aantal comfortabele vakantiehuisjes, geschikt voor 4 of meer personen. De lodge ligt in een rustige en vogelrijke omgeving aan een onverharde weg op nog geen 100 meter van het Boracko meer in de buurt van Konjic.
Eten is in Bosnië-Herzegovina belangrijk en alles draait daarbij om kwaliteit en pure smaken. Paprika’s, tomaten, aardappelen, forellen uit de Neretva, rund- en lamsvlees en diverse kaassoorten zijn maar een korte lijst van de vele specialiteiten van de streek. Bij Herzegovina Lodges wordt gekookt met de seizoenen mee. Er zijn moestuinen met (h)eerlijke groenten en fruit. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met lokale producten, rechtstreeks van de boer en de lokale markten. U wordt wakker met de geur van versgebakken brood en de ochtend begint goed met fruit en zelfgemaakte jam, honing etc.

 

Reizen van Nederland naar Herzegovina Lodges

De afstand per auto van Utrecht naar Herzegovina Lodges is ruim 1750 kilometer, via o.a. Duitsland en Oostenrijk.
Een snellere route is per vliegtuig naar Sarajevo Airport. Hiervoor bieden een aantal maatschappijen betaalbare tickets aan. Vervoer van het vliegveld van Sarajevo naar Herzegovina Lodges en terug wordt desgewenst door ons verzorgd.

 

Reisdetails

De omgeving van onze verblijfsplaats Herzegovina Lodges is een streek waar het boerenleven nog niet is aangetast door de moderne tijd. De vriendelijke bevolking is arm en leeft hoofdzakelijk van het land. Toerisme is er nog amper tot ontwikkeling gekomen.
De dunbevolkte omgeving is bergachtig en adembenemend mooi. Kale grijze toppen van het Dinarische karstgebergte wisselen zich af met diepgroene loofbossen, liefelijke dalen en bloemenweides. De lucht weerspiegelt zich in kristalheldere meren, die worden gevoed door woeste bergbeken.

De twee middeleeuwse steden Sarajevo en Mostar liggen op een uurtje rijden van de lodge. Beide kennen een lange en rijke geschiedenis.
In Sarajevo zijn in 1984 de Olympische Winterspelen gehouden. In de stad zijn duidelijk de periodes in de geschiedenis in de bouwstijlen te herkennen. Een deel bestaat uit de typische communistische bouwstijl van betonnen flats en woonblokken. Het centrum is opgedeeld in wijken uit de Habsburgse en de Ottomaanse periode. Binnen 100 meter van elkaar vind je katholieke en orthodoxe kerken, synagoges en moskeeën. Mostar is wereldberoemd om haar karakteristieke eeuwenoude brug, straatjes en gebouwen. Beide steden hebben een prachtig gerestaureerd middeleeuws centrum met ontelbare winkeltjes en restaurants en zijn een populaire toeristische bestemming.
Wij gaan uiteraard zoveel mogelijk de drukte vermijden. Vooral aan het einde van de middag en ’s avonds keert de rust terug en zijn, mede door het warme strijklicht en later de stadsverlichting, de fotografische mogelijkheden optimaal.

 


Tijdens de reis komen verschillende vormen van fotografie aan bod. Uiteraard leent de omgeving zich perfect voor natuurfotografie. We gaan aan de slag met (berg)landschappen, macro, zonsopkomsten en -ondergangen en avond- en nachtfotografie. Maar we besteden ook tijd aan cultuur en architectuur. We gaan o.a. naar Sarajevo en Mostar, bezoeken een oud bergdorpje en zijn te gast op een authentieke (berg)boerderij. Hier zijn prachtige foto’s te maken van de oude architectuur, de cultuurelementen en de gastvrije bewoners.
Tussendoor worden op de lodge en op locatie een aantal fotoworkshops gegeven, waar je naar behoefte aan kunt deelnemen.

Het aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 12 personen.

Voor meer informatie en boeking www.hercegovina-lodges.com 
of via onze contactpagina.

 

 

De Lodges vanuit de lucht.

 

Dagprogramma

Dag 1 Aankomst bij Herzegovina Lodges (indien geboekt transfer vanaf vliegveld/treinstation naar HL), welkomstdrankje, kamerverdeling, kennismakingsdiner
Dag 2

Zonsopkomst Boracko meer, landschapsfotografie, macrofotografie bloemen en insecten, fotoworkshops, zonsondergang, nachtfotografie

Dag 3

Watervallen van Kravice, Dervish klooster in Blagaj, fotorondleiding Mostar, avondfotografie Oude Brug, groepsopdracht

Dag 4

Op stap met een schaapherder of lokale gids, bezoek aan een bergdorpje en ontmoeting met de lokale bevolking, landschap- en cultuurfotografie

Dag 5

Glavaticevo – hangbruggen en kloof van de Neretva, workshops

Dag 6

Fotorondleiding Sarajevo, groepsopdracht

Dag 7

Fotobespreking en resultaten groepsopdrachten, fotorondleiding Konjic, kook- en foodfotografie in de keuken van Herzegovina Lodges, afscheidsdiner

Dag 8

Vertrek bij Herzegovina Lodges (indien geboekt transfer naar vliegveld/treinstation)

   

 

Prijs, inclusief, exclusief 

De prijs voor de 8-daagse “Balkan Xperience” fotoreis is €895,00 per persoon, op basis van twee personen op een kamer.

Inbegrepen:
7 overnachtingen in een vakantiehuisje, alle maaltijden bij Herzegovina Lodges en lunchpakketten op basis van volpension, alle transfers naar de fotolocaties, fotografieworkshops, lokale gidsen en Nederlandse reisbegeleiding.

Niet inbegrepen:
de reis van en naar Nederland, de lokale transfers van een luchthaven of treinstation naar Herzegovina Lodges v.v., lunches op locaties (in plaats van lunchpakket) en diners op dag 3 en 6, entreekosten, eventuele lunch op dag 8, alle drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs en fooien.

De reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Balkan specialist  Herzegovina Lodges in Arnhem.

 

Goga en Elmir Prevljak (gastvrouw en -heer van Hercegovina Lodges

Goga en Elmir Prevljak (gastvrouw en -heer van Hercegovina Lodges)